top of page
  • Steen

Ny bog om historisk interessante danskere i Italien

Opdateret: 20. apr. 2022

Forholdet mellem Danmark og Italien er én lang romance, for i århundreder er vores landsmænd valfartet til dette kulturhistoriens overflødighedshorn. En ny bog fortæller om denne fascination set gennem en længere række kulturhistorisk interessante danskeres øjne.

En ny bog med titlen ”Naar jeg omfavner Italiens Jord. Danske skæbner i syden” er netop udkommet. Bogen rummer kortere og længere biografier om ca. 45 historisk interessante danskere fra 1500-1900-tallet, hvoraf de fleste er begravet i Italien. Alle som en har de været tiltrukket af støvlelandet og er rejst derned for at søge kulturarven, kunsten eller det gode helbred.

I bogen fortæller originalkilderne og dermed fortidens stemmer om de biograferede personers ofte livslange kærlighed til det farverige og forunderlige land langt mod syd – det land, som de for enhver pris måtte ned til, og som måneders strabadserende rejser ikke kunne forhindre dem i at besøge igen og igen.

Bogen kan anvendes som en rejseguide fra Milano i nord til Siracusa på Sicilien eller læses som personalhistoriske fortællinger. Mange af de biograferede, som ofte gemmer på en interessant livshistorie, er gravet frem fra glemslen, og personalhistoriske informationer og oplysning om deres gravsteder er fundet efter møjsommelig søgen fra forfatternes side.

Det er forfatternes håb, at bogens fortællinger vil inspirere til besøg på de ofte smukke og kulturhistorisk vigtige kirkegårde over hele Italien, hvor vores rejselystne forfædre stadig befinder sig. Alle som en er både personerne og stederne vigtige sider i den lange og brogede kærlighedshistorie mellem Danmark og Italien.

Af eksempler på biograferede personer i bogen kan nævnes billedhugger Bertel Thorvaldsens datter Elisa Thorvaldsen Paulsen Giorni (Rom, 1813-1870), ejer af San Cataldo Carl Wiinstedt (Scala, 1857-1932), sygeplejerske Christiane Reimann (Siracusa, 1888-1979), konsulerne Christian August Dalgas (Livorno, 1789-1864) og Jean Antoine Dalgas (1788-1835) og anatomen Niels Stensen (Firenze, 1638-1686).


FAKTA Iben Bjurner og Steen Neergaard: ”Naar jeg omfavner Italiens Jord. Danske skæbner i syden”. Forlag: Books on Demand, 299,95 kr. Bogen kan købes i kirkegårdens butik eller hos www.bod.dk. www.saxo.com. og www.gucca.com


FAKTA CV, Iben Bjurner: Cand.mag. i engelsk og litteraturvidenskab, journalist, har tidligere udgivet ”En mytisk rejse i det ældste Italien” om Dianakulten ved Nemi. CV, Steen Neergaard: Har tidligere udgivet talrige publikationer om danskere i Italien, herunder bogen ”Vi kom fra Danmark” om de danske gravlagte på den protestantiske kirkegård i Rom. Med bl.a. denne bog har Steen Neergaard rejst fondsstøtte til restaurering af 30 af disse gravmæler.109 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page